Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj buková šťava. Pôsobením oxidácie dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňov listov.
Výroba čierneho čaju
Klasická výroba čierneho čaju z čerstvo nazbieraných listov sa uskutočňuje štyrmi pracovnými postupmi: 1. vädnutie, 2. rolovanie, 3. oxidácia 4. sušenie.
1. vädnutie: Čerstvo nazberané listy sa rozprestrú na dlhú drôtenú mrežu, pričom ventilátory teplého vzduchu urýchlia proces vädnutia. Listy stratia 30 percent svojej vlhkosti a sú pripravené na ďalší postup.
2. rolovanie: Po vädnutí sa ešte stále zelené listy zrolujú. V jednoduchom stroji sa pohybujú dve kovové platne oproti sebe. Listy sa rovnomerne potrhajú, rozmliaždia a narežú tak, aby sa bunkové šťavy mohli spojiť s kyslíkom zo vzduchu.
3.oxidácia : rolované listy sa potom nasypú na stoly a udržiavajú sa vlhké. Tento proces trvá asi dve až tri hodiny. Kyslík vo vzduchu sa spojí so šťavou buniek v listoch. Zelená farba čajových listov sa premení na medenočervenú, prípadne tmavohnedú. Bunky, bunkové šťavy a aromatické látky sú naďalej otvorené.
4. sušenie: Po fermentácii sa čajové lístky sušia asi 20 minút horúcim vzduchom pri teplote 85℃. Pri sušení nasleduje triedenie čajových listov mechanickým vibračným sitom. Pritom sa roztrieďujú na rôzne veľkosti, Broken-Tea a malé kúsky listov. Pri špičkovej kvalite nasleduje ešte ručný výber stoniek a zlomkov. Táto klasická, ortodoxná metóda je ešte dnes jediným spôsobom, ako vyrobiť čierny listový čaj.
Čierny čaj sa vo východnej Ázii v skutočnosti označuje ako červený čaj. Tak ako pri zelenom čaji sa pre najlepšiu kvalitu zberajú prvé dva lístky a púčik. Úroda sa potom nechá sušiť na mriežke približne 12 až 18 hodín. Pri nasledujúcom procese kvasenia sa vďaka kyslíku vo vzduchu zmení list aj šťava. Pôsobením fermentácia dostane čierny čaj svoju červenú farbu a typickú chuť. Vďaka fermentácii je aj obzvlášť trvanlivý. Po skončení procesu sa čaj triedi podľa stupňou listov.
Najobľúbenejšie odrody čierneho čaju
Existuje takmer nekonečná paleta čiernych čajov. Od Assamu po Ceylon až po Darjeeling – veľa odrôd sa líši chuťou a arómou. Presne to robí túto variantu čaju tak obľúbenou. Pre každého milovníka čaju existuje správna odroda.
-
Assam
Čaj Assam pochádza zo štátu na severovýchode Indie. Tento čaj je vyrobený zo špeciálneho čajového kríka – Camellia assamica. Má obzvlášť výraznú chuť a tvorí základ pre anglický čaj. Čaj Assam je ideálny na prípravu s mliekom alebo smotanou.
-
Cejlón
Ceylon je starý názov pre Srí Lanku – a podľa toho tento druh čaju pochádza z veľkého ostrova v Indickom oceáne. Tento čaj je tiež vyrobený z Camellia assamica, takže má veľmi výraznú chuť, podobnú čaju Assam.
-
Darjeeling
Darjeeling je jedným z najbežnejších druhov čierneho čaju. Tento čaj sa vyrába v severovýchodnej Indii na úpätí Himalájí v miernom subtropickom podnebí. Čaj darjeeling sa vyznačuje pomerne ľahkou chuťou a svetlou farbou.
-
Earl grey tea
Čaj Earl Gray je pomenovaný po Charlesovi Grayovi, 2. grófovi Grayovi, ktorý ako britský predseda vlády zrušil v roku 1833 cenový monopol Východoindickej spoločnosti v obchode s čajom s Čínou. Earl Gray nebol vynálezcom tohto čaju, len bol po ňom pomenovaný. Čaj má typickú bergamotovú arómu, ktorá je mierne údená. Earl Grey je stále k dispozícii v mnohých variáciách – napríklad so zeleným namiesto čierneho čaju.