Maté green

Maté green

2,20 €

Vložiť do košíka

Táto tradičná bylina (Cesmína Paraguajská) z Južnej Ameriky si našla cestu do Európy až v posledných rokoch. 

Nálev sa môže konzumovať teplý alebo studený. Obsah kofeínu je 6,5%, čo je asi o 1,5% viac ako nájdeme v káve alebo v čaji. Maté tiež obsahuje množstvo vitamínov.

Príprava:

K tradičnej príprave čaju Maté potrebujete kalabasu (nádoba z určitého druhu tekvice) a bombillu (kovová alebo bambusová slamka, kt. má na konci sitko alebo dierky).

Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Potom naplňte kalabasu do 2/3 čajom maté. Nádobku naklonte tak aby sa zosipali na jednu stranu všetky lístky a do prázdneho priestoru nalejte studenú vodu, len toľko aby sa lístky do nej ponorili. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom jemne ponorte bombilu. zalejte horúcou vodou 70-90°C (nie vriacou) až po okraj kalabasy a môžete piť. Čaj nemiešajte, aby ste neupchali dierky v bombille. Prvý nálev je veľmi silný, môžete pridať horúcu vodu i viackrát a tým si čaj zjemniť. Prípadne prvý nálev vyliať a piť až ten ďaľší.

Klasická príprava: 1-2 čajové lyžičky zaliať 2,5-3dcl vodou o teplote 70-90° a nechať 5-10 min. vylúhovať. 

Hmotnosť: 50 g